By Good Assam
‘নেচাৰ মাইক্ৰ’বায়’লজী’ত প্ৰকাশিত এক প্ৰতিবেদন অনুসৰি আন্ত্ৰিক মাইক্ৰ’বায়’মৰ গঠনে ক্লেবচিয়েলা নিউমোনিয়া, ই.ক’লাই আৰু অন্যান্য বীজাণুত আক্ৰান্ত ব্যক্তিৰ জীৱনলৈ ভাবুকি কঢ়িয়াই আনিছে।
এটা সুস্থ মানুহৰ আন্ত্ৰিক মাইক্ৰ’বায়’মত এণ্টেৰ’বেক্টেৰিয়াচিয়া নামৰ বেক্টেৰিয়াৰ এটা গোটৰ মাত্ৰা কম থাকে। য’ত ক্লেবচিয়েলা নিউমোনিয়া, শ্বিগেলা, ই.ক’লাই আদি অন্তৰ্ভুক্ত।
কিন্তু শৰীৰত প্ৰদাহ বৃদ্ধি বা দূষিত খাদ্য খোৱা আদি কাৰকে অসুস্থ আৰু ৰোগৰ সৃষ্টি বেছিকৈ কৰিব পাৰে। চৰম ক্ষেত্ৰত অন্ত্ৰত অত্যধিক এণ্টেৰ’বেক্টেৰিয়াচিয়ে জীৱনলৈ ভাবুকি কঢ়িয়াই আনিব পাৰে।
গৱেষকসকলে গণনামূলক পদ্ধতি ব্যৱহাৰ কৰি ৪৫খন দেশৰ ১২ হাজাৰতকৈ অধিক লোকৰ মলৰ নমুনা সংগ্ৰহ কৰি তেওঁলোকৰ আন্ত্ৰিক মাইক্ৰ’বায়’মৰ গঠন বিশ্লেষণ কৰিছিল। বিজ্ঞানীসকলে বিচাৰি উলিয়াইছে যে এজন ব্যক্তিৰ মাইক্ৰ’বায়’মৰ হস্তাক্ষৰৰ দ্বাৰা এজন ব্যক্তিৰ আন্ত্ৰিক অংশত এণ্টেৰ’বেক্টেৰিয়াচিয়ে উপনিবেশিকৰণ কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে নে নাই সেইটো ভৱিষ্যতবাণী কৰিব পাৰে।
গৱেষকসকলে ১৩৫ টা আন্ত্ৰিক অণুজীৱ প্ৰজাতি চিনাক্ত কৰিছে যিবোৰ সাধাৰণতে এণ্টেৰ’বেক্টেৰিয়াচিয়াৰ অনুপস্থিতিত পোৱা যায়। ইয়াৰ দ্বাৰা সম্ভৱতঃ সংক্ৰমণৰ পৰা সুৰক্ষা পোৱা যাব । Faecalibacterium নামৰ বেক্টেৰিয়াৰ এটা দলে আমি খোৱা খাদ্যৰ আঁহবোৰ ভাঙি চুটি শৃংখলাযুক্ত ফেটি এচিড নামৰ উপকাৰী যৌগ সৃষ্টি কৰে যিবোৰ আন্ত্ৰিক প্ৰজাতিসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম যিবোৰ সুৰক্ষামূলক আন্ত্ৰিক প্ৰজাতিসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম।
গৱেষকসকলে কয় যে খাদ্যত অধিক আঁহযুক্ত খাদ্য অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে ভাল বেক্টেৰিয়াৰ বৃদ্ধিত সহায়ক হয় আৰু বেয়া বেক্টেৰিয়া আঁতৰোৱাত সুবিধা হয়, যিয়ে ৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। ই.কলাই আৰু ক্লেবচিএলা নিউমোনিয়াকে ধৰি বহু ধৰণৰ বেক্টেৰিয়াৰ সংক্ৰমণৰ সম্ভাৱনা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত ই সম্ভাৱনাময়ভাৱে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।