By Good Assam
মিঠা সম্পূৰ্ণৰূপে ত্যাগ কৰিলে শৰীৰৰ বহু ক্ষতি হব পাৰে। মিঠা নোখোৱাৰ ফলত হ’ব পৰা সমস্যাৰ বিষয়ে জানিবলৈ পঢ়িব-
মেদবহুলতা হ্ৰাস কৰিব বিচাৰে বা ডায়েবেটিছ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব বিচাৰে তেন্তে মানুহে প্ৰথমে মিঠা খোৱা বন্ধ কৰি দিয়ে। চাহ, কফি, মিঠা আৰু মিঠা ফল খোৱা সম্পূৰ্ণৰূপে বন্ধ কৰি মানুহে নিজৰ স্বাস্থ্য আৰু ফিটনেছ সুৰক্ষিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে। দৰাচলতে যোৱা ২-৩ দশকত সমগ্ৰ বিশ্বতে বৃদ্ধি পোৱা ৰোগৰ ভিতৰত ডায়েবেটিছ, মেদবহুলতা আৰু উচ্চ কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰাৰ দৰে সমস্যাই প্ৰধান। অস্বাস্থ্যকৰ খাদ্যৰ লগতে বিশেষকৈ চেনি খোৱাৰ অভ্যাস আৰু আৰামত থকাৰ বাবে এই সকলোবোৰ ৰোগৰ আঁৰৰ এটা প্ৰধান কাৰণ।
এজন সুস্থ মানুহে মিঠা কম পৰিমাণে খাব পাৰে। মিঠা সেৱন বন্ধ কৰিলে এই ৰোগসমূহো প্ৰতিৰোধ কৰিব পাৰি যেনে- ছালৰ সমস্যা, খিংখিঙীয়া, পেট ফুলা আৰু দাঁতৰ সমস্যাও হ্ৰাস ইত্যাদি। কিন্তু, আপুনি জানেনে যে মিঠা একেবাৰেই সেৱন নকৰাটোও বেয়া। কাৰণ, মিঠা সম্পূৰ্ণৰূপে ত্যাগ কৰিলে শৰীৰৰ কিছুমান ক্ষতি হব পাৰে। মিঠা নোখোৱাৰ ফলত হ’ব পৰা সমস্যাৰ বিষয়ে বিতংকৈ জানো আহক-
মিঠা নাখালে কি কি সমস্যা হব পাৰে?
• মানসিক চাপ
মিঠা খালে মানুহৰ মন ভাল হয়। সেইবাবেই মানুহে দুখৰ সময়ত চকলেট খাই ভাল পায় (চকলেট খালে মগজু উন্নত হয়) বা কফি খাই ভাল পায়। কিন্তু, আপুনি জানেনে যে যদি আপুনি মিঠা খোৱা সম্পূৰ্ণৰূপে বন্ধ কৰে তেন্তে ই মন ভাল নলগা, খিংখিঙীয়া আৰু মানসিক চিন্তাৰ দৰে সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে।
• মূৰৰ বিষ হোৱা
যদি আপুনি চেনি আৰু মিঠা বস্তু খোৱা সম্পূৰ্ণৰূপে বন্ধ কৰে তেন্তে আপোনাৰ তেজত চেনিৰ মাত্ৰা যথেষ্ট হ্ৰাস পায়। ইয়াৰ ফলত আপুনি ভাগৰুৱা, একো ভাল নলগা, দুৰ্বল অনুভৱ কৰিব পাৰে। একে সময়তে অনবৰতে মূৰৰ বিষ হোৱাৰ সমস্যাও হ’ব পাৰে।
• মানসিক চাপ বাঢ়িব পাৰে
মিঠাই খোৱা বন্ধ কৰাৰ পিছত বাৰে বাৰে মিঠা কিবা এটা খাবলৈ মন যাব পাৰে। কিন্তু, যদি আপুনি লোভ থকাৰ পিছতো মিঠাই নাখায়, তেন্তে ই আপোনাক মানসিকভাৱে ভাল অনুভৱ কৰাটো বন্ধ হয় আৰু আপুনিও বহুত মানসিক চাপ অনুভৱ কৰিব পাৰে।
মনত ৰাখিব : এজন প্ৰাপ্তবয়স্ক ব্যক্তিয়ে এদিনত ৪৫ গ্ৰামতকৈ কম প্ৰাকৃতিক বস্তুৰ পৰা পোৱা মিঠা খাব লাগে। অৰ্থাৎ প্ৰায় ৫/৬ চামুচতকৈও কম চেনি। এবছৰৰ পৰা তিনিবছৰীয়া শিশুৰ বাবে প্ৰায় ৪ চামুচ চেনি অৰ্থাৎ প্ৰায় ১৫/৩০ গ্ৰাম হ’ব লাগে।
সাৱধানতা: ডায়েবেটিচ ৰোগীয়ে কিন্তু চেনি সম্পূৰ্ণ বাদ দিয়া উচিত।
টাইপ ২ ডায়েবেটিচ ৰোগীয়ে কম মিঠা যুক্ত আমৰ ৰস দিনত একাপ খাব পাৰে। আমত পটাছিয়াম থাকে। পটাছিয়ামে টাইপ ২ ডায়েবেটিচৰ প্ৰভাৱত হ'ব পৰা কিছু ক্ষতি ৰোধ কৰাত সহায় কৰে। কিন্তু পটাছিয়ামে ডায়েবেটিচ ৰোগ নিৰ্মূল নকৰে।