( অপূৰ্ব দাস )
ডালিম অন্যতম সুস্বাদু ফল। ইয়াৰ সোৱাদ টেঙা আৰু মিঠা। ইয়াত আঁহ, ভিটামিন চি, এন্টিঅক্সিডেন্ট, আইৰণ আদি পুষ্টিকৰ উপাদানৰ ভঁৰাল। ইয়াৰ মিঠা সোৱাদৰ বাবেই বহু ডায়েবেটিছ ৰোগীয়ে ডালিম খোৱাৰ ক্ষেত্ৰত বিভ্ৰান্ত হৈ পৰে যে তেওঁলোকে চেনিৰ সৈতে ডালিম খাব পাৰে নে নোৱাৰে? যদি আপোনাৰো এই ধৰণৰ বিভ্ৰান্তি আছে, তেন্তে এই লেখাটোত আপোনাৰ বিভ্ৰান্তি দূৰ কৰিম।
ডায়েবেটিচত ডালিম খাব পাৰেনে?
ডায়েবেটিছত ডালিম সেৱন কৰিব পাৰে। ইয়াৰ বহুতো গুণ আছে যিবোৰ ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ বাবে স্বাস্থ্যকৰ বুলি প্ৰমাণিত । আচলতে ডালিম সেৱন কৰিলে তেজৰ চেনিৰ পৰিমাণ বহু পৰিমাণে নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পাৰি। ই ইনচুলিনৰ সংবেদনশীলতা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে, যিয়ে ডায়েবেটিছ নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে। ইয়াৰ উপৰিও ডালিমত প্ৰচুৰ পৰিমাণে এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে, যিয়ে শৰীৰত অক্সিডেটিভ চাপ আৰু প্ৰদাহ ফলপ্ৰসূভাৱে হ্ৰাস কৰিব পাৰে। ইয়াৰ ফলত ডায়েবেটিছৰ ফলত হোৱা ফুলাৰ সমস্যা বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাব পাৰে।
ডায়েবেটিচত ডালিমৰ যথেষ্ট প্ৰভাৱ আছেনে?
ডালিম ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ বাবে উপকাৰী। আনহাতে ডালিমে তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰাত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে। কিন্তু প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ শাৰীৰিক অৱস্থাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি বেলেগ বেলেগ প্ৰভাৱ পৰিব পাৰে।
ডালিমৰ Glycemic index কম, যাৰ ফলত তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰাত কম প্ৰভাৱ পৰে। অৱশ্যে শুদ্ধ আৰু সীমিত পৰিমাণত ডালিম সেৱন কৰিব লাগে।
যিবোৰ খাদ্যৰ Glycemic index 55 তকৈ কম , তেনে খাদ্য ডায়েবেটিচ ৰোগীয়ে খাব পাৰে।
ডালিমৰ গ্লাইচেমিক ইনডেক্স (GI) ১৮-৫৩ হয়। অৰ্থাৎ তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰাত ইয়াৰ প্ৰভাৱ নূন্যতম।
ডালিম কেনেকৈ সেৱন কৰিব?
দৈনিক যিকোনো সময়তে ডালিম সেৱন কৰিব পাৰি। ইয়াৰ উপৰিও দুপৰীয়া ফলৰ চালাডৰ ৰূপতো সেৱন কৰিব পাৰে।
ডালিমৰ ৰসঃ ডালিমৰ ৰস ৰূপত সেৱন কৰিব পাৰি। ইয়াৰ গুটিবোৰ পৃথকে পৃথকে আঁতৰাই বা গুটিও পিহি খাব পাৰি।
সাৱধানতা: বজাৰত উপলব্ধ ফলৰ ৰসত চেনি মিহলি কৰে। সেয়েহে বজাৰ বা দোকানত উপলব্ধ পেকিং কৰা ফলৰ ৰস সেৱন নকৰিব।
ডগলিমৰ প্ৰাকৃতিক ৰস হে স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী।