কিচমিচ খোৱাৰ আচৰিত উপকাৰ। জানিবলৈ এতিয়াই পঢ়িব।
( Apurba Das )
কিচমিচ হৈছে এবিধ শুকান ফল যিটো আঙুৰ শুকুৱাই তৈয়াৰ কৰা হয়। ই কেৱল সোৱাদত মিঠাই নহয় স্বাস্থ্যৰ বাবেও অত্যন্ত উপকাৰী। আয়ুৰ্বেদ আৰু আধুনিক বিজ্ঞান দুয়োটাতে কিচমিচৰ গুণ স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। ইয়াত আঁহ, আইৰণ, পটাছিয়াম, কেলচিয়াম, মেগনেছিয়াম আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে।
কিচমিচ খোৱাৰ মূল উপকাৰিতাৰ বিষয়ে বিতংভাৱে তলত উল্লেখ কৰা হ'ল-
( ১) তেজৰ অভাৱ দূৰ কৰে (ৰক্তহীনতাত উপকাৰী)
কিচমিচত আইৰণ, কপাৰ আৰু বি-কম্প্লেক্স ভিটামিন থাকে যিয়ে তেজ তৈয়াৰ কৰাত সহায় কৰে। যিসকলে ৰক্তহীনতাত ভুগি আছে তেওঁলোকৰ বাবে দৈনিক কিচমিচ খোৱাটো উপকাৰী। বিশেষকৈ মহিলা আৰু শিশুৰ আইৰণৰ অভাৱৰ ফলত হোৱা দুৰ্বলতাত ই ফলপ্ৰসূ।
(২) পাচনতন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰে
কিচমিচত দ্ৰৱণীয় আঁহ থাকে যিয়ে কোষ্ঠকাঠিন্য দূৰ কৰাত সহায় কৰে। ই অন্ত্ৰত পানী টানি মল কোমল কৰে আৰু হজম শক্তি উন্নত কৰে। গেছ, বদহজম, এচিডিটি বা কোষ্ঠকাঠিন্যত ভুগি থকা লোকসকলে দৈনিক তিয়াই থোৱা কিচমিচ খাব লাগে।
(৩) হাড় মজবুত কৰে
কিচমিচত কেলচিয়াম আৰু ব’ৰনৰ দৰে খনিজ পদাৰ্থ থাকে যিবোৰ হাড় মজবুত কৰাৰ বাবে অপৰিহাৰ্য। ই বৃদ্ধসকলৰ অষ্টিঅ’পৰ’ছিছ (হাড় দুৰ্বল হোৱা) ৰোধ কৰে। শিশুৰ বিকাশতো কিচমিচ অতি সহায়ক হয়।
(৪) হৃদযন্ত্ৰ সুস্থ কৰি ৰাখে
কিচমিচত ভাল পৰিমাণৰ পটাছিয়াম আৰু ফাইবাৰ থাকে, যিয়ে ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে আৰু বেয়া কলেষ্টেৰল (LDL) হ্ৰাস কৰে। হাৰ্ট এটেক, ষ্ট্ৰোকৰ দৰে ৰোগৰ সম্ভাৱনা কমায়। এন্টিঅক্সিডেন্টে হৃদযন্ত্ৰৰ ধমনী পৰিষ্কাৰ কৰি ৰাখে।
(৫) ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে
কিচমিচত এন্টিঅক্সিডেন্ট, ভিটামিন চি আৰু পলিফিনল থাকে, যিয়ে শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰে। ভাইৰাছ, বেক্টেৰিয়াৰ সংক্ৰমণ, কাহ আৰু চৰ্দিৰ পৰা ৰক্ষা কৰে।
(৬) শক্তিৰ উৎকৃষ্ট উৎস
কিচমিচত প্ৰাকৃতিক গ্লুক’জ আৰু ফ্ৰুক্ট’জ থাকে, যিয়ে তৎক্ষণাত শক্তি প্ৰদান কৰে। যিসকলে গোটেই দিনটো ভাগৰুৱা অনুভৱ কৰে বা শাৰীৰিক দুৰ্বলতাৰ সৈতে যুঁজি আছে তেওঁলোকৰ বাবে কিচমিচ অতি উপকাৰী। ক্ৰীড়াবিদ, শিশু আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমী লোকৰ বাবে ই এক স্বাভাৱিক শক্তিৰ উৎস।
(৭) ছালখন সুন্দৰ আৰু যৌৱন ধৰি ৰাখে
কিচমিচত থকা এন্টিঅক্সিডেন্টে অকাল বয়স বৃদ্ধিৰ বাবে দায়ী ফ্ৰী ৰেডিকেলৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়ে। ইয়াৰ ফলত বলিৰেখা কমি যায় আৰু ছালৰ উন্নতি হয়। ভিটামিন চিয়ে ছালখনক উজ্জ্বল কৰি তোলে।
( ৮) চুলিৰ বাবে উপকাৰী
কিচমিচত থকা আইৰণ আৰু ভিটামিন বি কমপ্লেক্সৰ পৰিমাণে চুলিৰ গুৰি শক্তিশালী কৰে। ই চুলি সৰা কমায়, অকালতে পকা ৰোধ কৰে আৰু চুলি ডাঠ আৰু চিকচিকিয়া কৰি তোলে।
(৯) দাঁত আৰু আঁঠুৰ বাবে উপকাৰী
কিচমিচত ফাইটোনিউট্ৰিয়েণ্ট থাকে যিয়ে বেক্টেৰিয়াৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত সহায় কৰে। ই দাঁতৰ ক্ষয়, গহ্বৰ আৰু আঁঠুৰ প্ৰদাহ কমায়। ইয়াৰ উপৰিও ইয়াত অলিয়ানোলিক এচিড থাকে যিয়ে দাঁতক মজবুত কৰে।
(১০) মানসিক স্বাস্থ্যত সহায়ক
কিচমিচত মেগনেছিয়াম আৰু পটাছিয়াম থাকে, যিয়ে মগজুৰ স্নায়ু শান্ত কৰে। মানসিক চাপ, উদ্বেগ, হতাশা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। কিচমিচ খালে মন চোকা হয় আৰু স্মৃতিশক্তি বৃদ্ধি পায়।
(১১) ওজন বৃদ্ধিত সহায়ক
যিসকল ক্ষীণ আৰু ওজন বৃদ্ধি কৰিব বিচাৰে তেওঁলোকৰ বাবে কিচমিচ অতি উপকাৰী। ইয়াত কেলৰি বেছি যদিও ই স্বাস্থ্যকৰ চৰ্বিৰ উৎস। গাখীৰৰ লগত কিচমিচ খালে ওজন দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পায়।
(১২) ওজন কমাবলৈও সহায় কৰে
কিচমিচত উচ্চ আঁহ থাকে যাৰ ফলত পেট ভৰি থাকে। সঘনাই ভোকৰ সমস্যা দূৰ কৰে। কিচমিচ যদি সীমিত পৰিমাণত খোৱা হয়, তেন্তে ই ওজন কমোৱাতো সহায়ক হয়।
• কিচমিচ খোৱাৰ সঠিক উপায়
তিয়াই খোৱাটো অধিক উপকাৰী:
ৰাতি ৮-১০টা কিচমিচ পানীত তিয়াই ৰাতিপুৱা খালী পেটত পানীৰ সৈতে খাব লাগে। ইয়াৰ ফলত পুষ্টিকৰ উপাদানসমূহ ভালদৰে শোষণ কৰাত সহায় কৰে।
• গাখীৰৰ সৈতে সেৱন:
কিচমিচ গাখীৰৰ লগত খালে শক্তি পোৱা যায়। শিশু, বৃদ্ধ আৰু যিসকলে দুৰ্বল অনুভৱ কৰে তেওঁলোকৰ বাবে ই উপকাৰী। ৰাতিপুৱা খালী পেটত বা ব্ৰেকফাষ্টৰ লগত খালে ভাল।
• কিচমিচ খোৱাৰ ক্ষেত্ৰত সাৱধানতা
(১) ডায়েবেটিছ ৰোগী:
কিচমিচত অধিক পৰিমাণে প্ৰাকৃতিক চেনি থাকে, গতিকে ডায়েবেটিছ ৰোগীয়ে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লোৱাৰ পিছতহে ইয়াক সেৱন কৰিব লাগে।
(২) অতিৰিক্তভাৱে নাখাব:
বেছিকৈ কিচমিচ খালে ওজন বৃদ্ধি পায় আৰু কিছুমান মানুহৰ পেট ফুলা বা ডায়েৰিয়া হ’ব পাৰে।
(৩) এলাৰ্জীঃ
যদি কাৰোবাৰ শুকান ফলৰ প্ৰতি এলাৰ্জী হয়, তেন্তে কিচমিচেও সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে।
কিচমিচ হৈছে এবিধ সৰু ছুপাৰফুড যি সোৱাদত মিঠাই নহয় স্বাস্থ্যৰ বাবেও এক সম্পদ। ই শৰীৰক শক্তিশালী কৰে, ৰক্তহীনতা দূৰ কৰে, হজম শক্তি উন্নত কৰে, ছাল আৰু চুলি সুন্দৰ কৰে আৰু হৃদযন্ত্ৰক সুস্থ কৰি ৰাখে। দৈনিক উপযুক্ত পৰিমাণত কিচমিচ সেৱন কৰিলে বহু ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰে।