( অপূৰ্ব দাস )
কুকুৰা বা চৰাইৰ মাংস খালে বাৰ্ড ফ্লু ভাইৰাছ বিয়পে নেকি? উত্তৰটো হ’ল হয়, ই বিয়পি পৰাৰ সম্ভাৱনা নিশ্চিতভাৱে আছে। কিন্তু কিছু সাৱধানতাৰে ভাল ব্যৱস্থা ৰান্ধিলে ৰোগৰ পৰা সুৰক্ষিত হৈ থাকিব পাৰে।
মানুহৰ দৰে চৰাইতো যেতিয়া ফ্লু হয়, তেতিয়া ইয়াক ‘বাৰ্ড ফ্লু’ বুলি কোৱা হয়। চিকিৎসা বিজ্ঞানে এই শব্দটোৰ কাৰিকৰী নাম ‘এভিয়ান ইনফ্লুৱেঞ্জা’ (H5N1) দিছে।
এই ৰোগে চৰাইবোৰক বহু পৰিমাণে আক্ৰান্ত কৰে। য’ত কুকুৰা, টাৰ্কি, হাঁহ আৰু পাৰ আৰু চৰাইও অন্তৰ্ভুক্ত। প্ৰথম কথা এটা জনাটো জৰুৰী যে বাৰ্ড ফ্লু বেয়া খাদ্যৰ বাবে নহয়। বৰঞ্চ ইহঁতৰ লালতি , মল বা নাকৰ স্ৰাৱৰ যোগেদি এটা চৰাইৰ পৰা আন এটা চৰাইলৈ বিয়পি পৰা ভাইৰাছৰ ফলত হয়।
এতিয়া প্ৰশ্ন উত্থাপন হৈছে যে বাৰ্ড ফ্লুৱে সকলো ধৰণৰ চৰাইৰ ওপৰত প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে নেকি?
চিকিৎসকে কয় যে বাৰ্ড ফ্লু সকলো ধৰণৰ চৰাইৰ ক্ষেত্ৰত হ’ব পাৰে। পোহনীয়া আৰু বনৰীয়া চৰাই উভয়ৰে ক্ষেত্ৰত এনে হ’ব পাৰে। চৰাইৰ ফ্লু বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ সৃষ্টি হয়। বাৰ্ড ফ্লুৰ বাবে চৰাইৰ মৃত্যুৰ সম্ভাৱনা অতি বেছি। যদি কোনো চৰাইৰ ফ্লু হয়, তেন্তে মানুহেও ইয়াৰ সংস্পৰ্শলৈ আহি এই ৰোগত আক্ৰান্ত হ’ব পাৰে।
চৰাইৰ মাংস খালে বাৰ্ড ফ্লু ভাইৰাছ বিয়পে নেকি?
চিকিৎসকে কয় যে যদি আপুনি বাৰ্ড ফ্লুত আক্ৰান্ত চৰাইৰ মাংস খাই আছে তেন্তে বাৰ্ড ফ্লু মানুহলৈ বিয়পি পৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। ফ্লুত আক্ৰান্ত কুকুৰা বা পাৰৰ মাংস খালে মানুহৰো ফ্লু হয়। ফ্লুত আক্ৰান্ত কুকুৰা খোৱা লোকৰ হ'ব পাৰে।
কেইদিনমানৰ ভিতৰতে পেটৰ বিষ, বমি, ডায়েৰিয়া আৰু উচ্চ জ্বৰ আদি লক্ষণ দেখাবলৈ আৰম্ভ কৰে। সময়ত চিকিৎসা নকৰিলে ই অতি বিপদজনক হৈ পৰে। কিন্তু ডাক্তৰসকলেও কয় যে যেতিয়াই কুকুৰা বা যিকোনো চৰাইৰ মাংস খাব তেতিয়াই ৰন্ধা সময়ত কিছু বিশেষ সাৱধানতা অৱলম্বন কৰিব লাগে।
যদি আপুনি বাৰ্ড ফ্লুৰ পৰা আঁতৰি থাকিব বিচাৰে তেন্তে এইদৰে চৰাইৰ মাংস ৰান্ধিব আৰু খাব -
যেতিয়াই আপুনি কুকুৰা বা যিকোনো চৰাইৰ মাংস খাব তেতিয়াই প্ৰথমে ৭০ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছৰ ওপৰৰ উষ্ণতাত ৩০ মিনিট কেঁচা মাংস ৰান্ধিব লাগে। কাৰণ ই ভাইৰাছক হত্যা কৰে। পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নভাৱে ৰন্ধা হাঁহ-কুকুৰাৰ মাংস আৰু কণী খালে নিৰাপদ। স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞৰ মতে দোকানৰ পৰা মাংস ক্ৰয় কৰাৰ সময়ত এইবোৰ বস্তুৰ বিশেষ যত্ন লওক।
ঘৰৰ পৰা ষ্টেইনলেছ ষ্টীলৰ পাত্ৰ এটা লৈ তাত মাংস সংগ্ৰহ কৰক। মাংস পেক কৰিবলৈ কেতিয়াও প্লাষ্টিকৰ বেগ ব্যৱহাৰ নকৰিব। ঘৰ পোৱাৰ লগে লগে কুকুৰাটো ভালদৰে চাফা কৰি লওক। হাঁহ-কুকুৰাৰ দোকান পৰিহাৰ কৰক। বজাৰলৈ গ'লে নিশ্চয় মাস্ক পিন্ধিব। কেঁচা মাংসৰ তেজ বা ৰস যাতে গাত নালাগে তালৈ লক্ষ্য দিব। মাংস লাৰিলে ভালদৰে ২০ চেকেণ্ড বেক্টেৰিয়া ভাইৰাছ নাশক চাবোন ব্যৱহাৰ কৰিব।
মাংস ৰান্ধিবলৈ প্ৰস্তুত হ’লে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আৰু চেনিটাইজেচনৰ বিশেষ যত্ন লওক। পৰিষ্কাৰ বা কুহুমীয়া পানীৰে ভালদৰে ধুব লাগে। RO পানীৰ সহায়ত মাংস ধুব পাৰি। মাংস ৰান্ধি থাকোঁতে পাত্ৰটো ভালদৰে পৰিষ্কাৰ কৰি পৃথকে ৰাখিব লাগে।
যদি আপুনি কুকুৰা বা কণীৰ ফাৰ্মত কাম কৰে তেন্তে এইবোৰ বস্তুৰ বিশেষ যত্ন লওক।
যেতিয়াই হাঁহ-কুকুৰা পামলৈ যায় তেতিয়াই সদায় মাস্ক পিন্ধিব। ফাৰ্মৰ পৰা উভতি অহাৰ পিছত হাত দুখন চাফা কৰাটো নিশ্চিত কৰক।