By Good Assam
গোৰোহা ফাটি যোৱাৰ লক্ষণ: গোৰোহা ফাটি যোৱাৰ দৰে কিছুমান সাধাৰণ লক্ষণ, যিবোৰ প্ৰায়ে শৰীৰত দেখা দিয়ে, কেতিয়াবা কোনো ডাঙৰ ৰোগৰ লক্ষণ হ’ব পাৰে, যিটো ভুলতেও আওকাণ কৰা উচিত নহয়। এই লক্ষণসমূহৰ বিষয়ে এই লেখাত ব্যাখ্যা কৰা হৈছে-
গোৰোহা ফাটি যোৱাটো এটা সাধাৰণ সমস্যা, প্ৰায়ে শুকান, ৰুক্ষ আৰু কঠিন ছালৰ বাবে হয়। ই কেৱল অস্বস্তিকৰ আৰু বেদনাদায়ক হোৱাই নহয়, সংক্ৰমণৰ সম্ভাৱনাও বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। ছাল শুকান হোৱা, ভিটামিনৰ অভাৱ, ভুল জোতা পিন্ধা, ওজন বেছি হোৱা, বতৰৰ অৱস্থা আদি বিভিন্ন কাৰণত গোৰোহা ফাটিব পাৰে। কিন্তু ইয়াৰ আন এটা কাৰণ আছে, যিটো মানুহে প্ৰায়ে আওকাণ কৰে।
আচলতে শৰীৰত ভিটামিন বিৰ অভাৱৰ বাবে গোৰোহা ফাটি যোৱাটো এটা সাধাৰণ সমস্যা হ’ব পাৰে, কাৰণ ভিটামিন বি-৩ (নিয়াচিন), বি-৭ (বায়’টিন) আৰু বি-১২ আদি ভিটামিনে ছালৰ স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। এই ভিটামিনবোৰৰ অভাৱ হ’লে ছাল শুকান, ৰুক্ষ আৰু ফাট মেলিব পাৰে। গোৰোহা ফাটি যোৱাটো বিশেষকৈ ভিটামিন বিৰ অভাৱৰ লক্ষণ হ’য়, কিন্তু অন্যান্য কাৰণতো সমস্যা হ’ব পাৰে, যেনে শৰীৰত পানীৰ অভাৱ, পৰিৱেশৰ প্ৰভাৱ বা অন্যান্য পুষ্টিৰ অভাৱ।
ভিটামিন বি-৩ (নিয়াচিন)
এইবিধ ভিটামিনৰ অভাৱত ছাল শুকান আৰু ফাটি যাব পাৰে। ছালৰ বাবে ই অতি প্ৰয়োজনীয়, যাতে ছালখন আৰ্দ্ৰ, মসৃণ আৰু সুস্থ হৈ থাকে। এই অভাৱ দূৰ কৰিবলৈ ভিটামিন বি সমৃদ্ধ খাদ্য যেনে মাংস, মাছ, কুকুৰা, গাখীৰ, কণী, বাদাম, দালি আৰু মিঠা আলু খাব লাগে। ইয়াত ভিটামিন বি-৩ প্ৰচুৰ পৰিমাণে পোৱা যায়।
ভিটামিন বি-৭ (বায়’টিন)
বায়’টিনৰ অভাৱত ছাল খজুৱতি আৰু শুকান হৈ পৰে, যাৰ ফলত গোৰোহা ফাটি যায়। এই অভাৱ দূৰ কৰিবলৈ আপুনি বায়’টিন সমৃদ্ধ খাদ্য যেনে কণীৰ কুহুম, আলু, বাদাম, সৰিয়হ আৰু ঘিউ খাব লাগে।
ভিটামিন বি১২
ইয়াৰ অভাৱত নাৰ্ভৰ সমস্যা, ছালত বিষ, ৰঙা পৰা আৰু শুকান হৈ পৰে, যাৰ ফলত গোৰোহা ফাটিব পাৰে। ভিটামিন বি-১২ৰ অভাৱ দূৰ কৰিবলৈ ভিটামিন সমৃদ্ধ মাংস, মাছ, কণী, দৈ আৰু গাখীৰ খাদ্যত অন্তৰ্ভুক্ত কৰক, যিবোৰ সেৱন কৰিলে আপুনি সহজেই ভিটামিন বি-১২ পাব।
ভিটামিন বি-কম্প্লেক্স
যদি আপুনি মাংস, মাছ, কণীৰ দৰে খাদ্য গ্ৰহণ কৰিব নোৱাৰে আৰু নিৰামিষ খাদ্য খাই সেইবোৰ পূৰণ কৰাটো কঠিন হয়, তেন্তে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি ভিটামিন বি কমপ্লেক্স পৰিপূৰক অন্তৰ্ভুক্ত কৰি খাদ্যত এই ভিটামিনসমূহৰ অভাৱৰ ক্ষতিপূৰণ কৰিব পাৰে।
অন্যান্য যত্নৰ ব্যৱস্থা
মইশ্ব’ৰাইজিং: হিল নিয়মিতভাৱে মইশ্ব’ৰাইজ কৰক। বিশেষকৈ ৰাতি ভৰি ভালদৰে ধোৱাৰ পিছত আৰু শুই উঠাৰ পাছত ডাঠ মইশ্ব’ৰাইজাৰ বা পেট্ৰলিয়াম জেলী লগাব লাগে।
ঔষধযুক্ত ক্ৰীম: ভিটামিন ই বা বায়’টিন ভিত্তিক ক্ৰীম ব্যৱহাৰ কৰক। এইবোৰে ছালত আৰ্দ্ৰতা প্ৰদান কৰাত সহায় কৰে।
গৰম পানীত নিমখ দি গোৰোহা ধুব: এটা পাত্ৰত গৰম পানী ভৰাই তাত কিছু নিমখ দিব। তাত ভৰি দুখন ১৫-২০ মিনিট তিয়াই থওক। ইয়াৰ ফলত ছালখন কোমল হৈ পৰে আৰু গোৰোহা ফাটি যোৱাটো কম কৰিব পাৰে।