By Good Assam
শৰীৰৰ আন অংশৰ দৰে কিছুমান ভিটামিন হৃদযন্ত্ৰৰ বাবেও প্ৰয়োজনীয় আৰু শৰীৰত এই ভিটামিনবোৰ থকাটো প্ৰয়োজনীয়। এই লেখাটোত আপোনালোকক হৃদযন্ত্ৰৰ বাবে কিছুমান গুৰুত্বপূৰ্ণ ভিটামিনৰ বিষয়ে ক'ম।
হৃদৰোগীয়ে নিজৰ বিশেষ যত্ন ল’ব লাগিব আৰু এনে খাদ্য সামগ্ৰী খাদ্যত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব লাগিব যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ উপকাৰ হ’য়। সেয়ে তেওঁৰ খাদ্যত সকলো ধৰণৰ খনিজ আৰু ভিটামিন অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়। কিন্তু এই সকলোবোৰৰ লগতে কিছুমান ভিটামিন তেওঁলোকৰ বাবে অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ, কাৰণ ইহঁতে হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য বজাই ৰখাত আৰু হাৰ্ট এটেকৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। বিশেষজ্ঞসকলে লগতে কয় যে হৃদৰোগীৰ বাবে সকলো ভিটামিন গ্ৰহণ কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ, কাৰণ ইহঁতে শৰীৰৰ বিভিন্ন কামত সহায় কৰে আৰু হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য বজাই ৰখাত অৰিহণা যোগায়, যিবোৰ তলত দিয়া ধৰণৰ-
১) ভিটামিন ডি
শৰীৰত ভিটামিন ডিৰ অভাৱত উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়। ই হৃদযন্ত্ৰৰ পেশীৰ কাম-কাজ উন্নত কৰে আৰু ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখে। সূৰ্যৰ পোহৰ, মাছ (ছালমন, মাগুৰ), কণীৰ কুহুম, গাখীৰ আৰু ভিটামিন ডি সমৃদ্ধ শস্য খালে এই অভাৱ দূৰ কৰিব পাৰি।
২) ভিটামিন ই
ভিটামিন ই হৈছে এক শক্তিশালী এন্টিঅক্সিডেন্ট, যিয়ে ধমনীসমূহক ফ্ৰী ৰেডিকেলৰ ফলত হোৱা ক্ষতিৰ পৰা ৰক্ষা কৰে। ই তেজৰ সোঁত উন্নত কৰে আৰু ধমনীত বন্ধ হোৱা ৰোধ কৰে। শৰীৰত ভিটামিন ইৰ অভাৱ পূৰণ কৰিবলৈ আপুনি কাঠ বাদাম, বাদাম, ৰঙালাউৰ গুটি, পালেং শাক আৰু এভোকেডো সেৱন কৰিব পাৰে।
৩) ভিটামিন বি
এই সকলোবোৰ ভিটামিনেই হোম’চিষ্টাইন নামৰ পদাৰ্থৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰে, যিটো অতিৰিক্তভাৱে হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। ইয়াৰ উপৰিও তেজত কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায়ক। সৰু কুকুৰাৰ মাংস, সৰু মাছ, কণী, দালি, সেউজীয়া পাতৰ শাক-পাচলি আৰু শক্তিশালী শস্যৰ পৰা এই ভিটামিন লাভ কৰিব পাৰি।
৪) ভিটামিন চি
ভিটামিন চি হৈছে শৰীৰৰ বাবে এক অপৰিহাৰ্য ভিটামিন। ভিটামিন চিয়ে ধমনীত প্ৰদাহ কমায় আৰু কলেষ্টেৰল নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখে। ই হৃদযন্ত্ৰৰ বেৰ মজবুত কৰে আৰু তেজৰ সোঁত উন্নত কৰে। এই ভিটামিনৰ অভাৱ আপুনি ছাইট্ৰাছ ফল - আমলখি ,কমলা, নেমু, আঙুৰ, জামু আদিৰ দ্বাৰা পূৰণ কৰিব পাৰে।
৫) ভিটামিন A
ভিটামিন এ হৃদকোষক ফ্ৰী ৰেডিকেলৰ দ্বাৰা হোৱা ক্ষতিৰ পৰা ৰক্ষা কৰে। ই ৰক্তবাহী নলীৰ বেৰ মজবুত কৰে আৰু কোষ মেৰামতি কৰাত সহায় কৰে। গতিকে ইয়াৰ অভাৱৰ বাবে আপুনি বিপদত পৰিব পাৰে। বিলাহী, কবি, ভেণ্ডি, ডালিম, সেউজীয়া পাতৰ শাক-পাচলি আৰু কণী এই ভিটামিন লাভৰ উত্তম উৎস।
মনত ৰাখিব: প্ৰাকৃতিক খাদ্যৰ পৰা পোৱা ভিটামিন স্বাস্থ্যৰ বাবে নিৰাপদ।