( অপূৰ্ব দাস )
ডায়েবেটিছ হৈছে এক গুৰুতৰ স্বাস্থ্যজনিত সমস্যা যিটো যিকোনো বয়সতে হ’ব পাৰে। উচ্চ ৰক্তশৰ্কৰাৰ এই ৰোগে শৰীৰৰ বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ অংগৰ গুৰুতৰ ক্ষতি কৰিব পাৰে। ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ হৃদৰোগ, দৃষ্টিশক্তি বেয়া আৰু বৃক্কৰ ৰোগ হোৱাৰ সম্ভাৱনা বেছি। এই কাৰণেই স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞসকলে সকলো লোককে নিয়মিতভাৱে ডায়েবেটিছ প্ৰতিৰোধৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাৰ লগতে তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে।
সঠিক দৈনন্দিন ৰুটিন আৰু খাদ্যাভ্যাস বজাই ৰাখি চেনিৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি হোৱাত বাধা দিব পাৰি। সঠিক খাদ্য বাছনি কৰিলে ডায়েবেটিছ ৰোগত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে। কি খাব লাগে আৰু কি খাব নালাগে সেই বিষয়ে বিশেষজ্ঞৰ পৰামৰ্শ নিশ্চয় লওক।
ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ মনত প্ৰায়ে এই প্ৰশ্নটো থাকে যে তেওঁলোকে ভাত খাব লাগে নে নাই? চাউলে তেজৰ চেনি বৃদ্ধি কৰে নেকি? এই বিষয়ে বিতংকৈ জনাও আহক-
চাউলৰ কেলৰি আৰু কাৰ্বহাইড্ৰেট
খাদ্যৰ প্ৰতিবেদনত দেখা গৈছে যে বিশ্বজুৰি ২০% কেলৰি ধানৰ পৰা আহে। য’ত বেছিভাগ মানুহেই চাউল সেৱন কৰে। খাদ্য বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে বগা চাউলত প্ৰচুৰ পৰিমাণে কেলৰি আৰু কাৰ্বহাইড্ৰেট থাকে। এক কাপ চাউলত প্ৰায় ২০০-২৪০ কেলৰি আৰু ৪৫-৫০ গ্ৰাম কাৰ্বহাইড্ৰেট থাকে । যদিও শাৰীৰিক শক্তিৰ বাবে আমাক কেলৰি আৰু কাৰ্বহাইড্ৰেট দুয়োটাৰে প্ৰয়োজন হয়, কিন্তু এইবোৰেও বহু অসুবিধাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে।
ভাতৰ Glycemic index হৈছে ৬৮ ৰ পৰা ৭২ লৈ । গতিকে ভাত সেয়েহে একেবাৰে কমকৈ খোৱা উচিত। Glycemic index 55 তকৈ বেছি থকা খাদ্য ডায়েবেটিচ ৰোগীৰ বাবে ভাল নহয়।
টাইপ ২ ডায়েবেটিছত আমি ভাত খাব লাগে নে নাই?
বৰ্তমানৰ খাদ্য নিৰ্দেশনাত কোৱা হৈছে যে ডায়েবেটিছ ৰোগীয়ে চাউল আৰু অন্যান্য পৰিশোধিত কাৰ্বহাইড্ৰেটৰ পৰিমাণ হ্ৰাস কৰি উচ্চ আঁহযুক্ত আৰু কম গ্লাইচেমিক সূচকাংকযুক্ত খাদ্য খাদ্যত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব লাগে।
ডায়েবেটিছ কেয়াৰ আলোচনীত প্ৰকাশিত এক অধ্যয়নত গৱেষকসকলে দৈনিক খাদ্যত চাউলৰ পৰিমাণ কমাই প্লেটত বিভিন্ন ধৰণৰ গোটা শস্য, ফল-মূল, শাক-পাচলি খাই টাইপ-২ ডায়েবেটিছৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিছে।
অধ্যয়নত কি পোৱা গৈছে?
২০২১ চনৰ আন এক অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে বগা চাউলৰ ঠাইত ব্ৰাউন ৰাইচ আৰু উহোৱা চাউল ব্যৱহাৰ কৰা অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ ওজন কমি যায় আৰু তেওঁলোকৰ ভাল (HDL) কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰাও উন্নত হয়।
কিন্তু সবাতোকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল বেছিভাগ গৱেষণাই এই কথা প্ৰমাণ নকৰে যে বগা চাউল খালে ডায়েবেটিছৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়। কিন্তু গোটা শস্য খালে এই বিপদ হ্ৰাস পাব পাৰে বুলি সাধাৰণ একমত আছে।
ভাত খাব লাগে নে নালাগে ?
অধ্যয়নৰ ভিত্তিত খাদ্য বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে যদি খাদ্যত উহোৱা চাউলৰ লগতে পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ গোটা শস্য মগু, বাদাম , আঁহ যুক্ত খাদ্য- কবি, চয়াবিন, তিতা কেৰেলা, ফল-মূল, শাক-পাচলি থাকে, তেন্তে চেনি বৃদ্ধিৰ সম্ভাৱনা কমি যায়। অৱশ্যে ডায়েবেটিছত ভাত খালেও একেবাৰে কমকৈ উহোৱা চাউলৰ ভাত খাব লাগে । ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে শাক-পাচলি, তিতা কেৰেলা, পানী লাউ, জিকা, ভেণ্ডি, পটল, আদি বেছিকৈ খাব লাগে।
চেনি নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ তেল জাতীয় খাদ্য আৰু কাৰ্বহাইড্ৰেট কমকৈ খাব লাগে। বগা চাউল , আটা , মইদা আদিত কাৰ্বহাইড্ৰেট প্ৰচুৰ আছে। বহু গৱেষণাই বগা চাউলতকৈ ব্ৰাউন ৰাইচ খোৱাটো অধিক উপকাৰী বুলি বিবেচনা কৰে।