By Good Assam
কফি খোৱা লোকৰ বাবে এটা অতি উৎসাহজনক গৱেষণা ওলাইছে এই অধ্যয়নত কোৱা হৈছে যে কফিয়ে হৃদযন্ত্ৰ সুস্থ কৰি ৰাখে।
যদি আপুনিও দৈনিক এক বা দুকাপ কফি খায়, তেন্তে এই খবৰটোৱে আপোনাক সুখী কৰিব পাৰে কাৰণ এটা গৱেষণাৰ পৰা জানিব পৰা গৈছে যে যিসকল লোকে দৈনিক মধ্যমীয়াভাৱে কফি সেৱন কৰে তেওঁলোকৰ আন মানুহৰ তুলনাত হৃদযন্ত্ৰৰ লগত জড়িত ৰোগ হোৱাৰ সম্ভাৱনা কম। মধ্যমীয়া ভাবে দৈনিক তিনি কাপ কফি বা ২০০-৩০০ মিলিগ্ৰাম কেফেইন খাব লাগে। অৱশ্যে ইয়াতকৈ বেছি কেফেইন খালে স্বাস্থ্যৰ বাবে ক্ষতিকাৰক ।
এই অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে কেফেইনৰ ব্যৱহাৰে প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰি হৃদযন্ত্ৰৰ বিপাকীয় স্বাস্থ্য উন্নত কৰে। কিন্তু এই অধ্যয়নত কেফেইনৰ লগতে ব্যায়াম আৰু ভাল টোপনিও হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ফলপ্ৰসূ বুলি প্ৰমাণিত হৈছে। কফি মধ্যমীয়াকৈ সেৱন কৰাটো হৃদযন্ত্ৰৰ বাবে উপকাৰী। কিন্তু মনত ৰাখিব যে কফি অত্যধিক সেৱনে হৃদস্পন্দন বৃদ্ধি কৰে, লগতে উদ্বেগ আৰু টোপনিৰ সমস্যাও সৃষ্টি কৰে, গতিকে দিনটোত বেছিকৈ কফি নাখাব।
হৃদৰোগ কিয় হয়?
বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে হৃদৰোগ বৃদ্ধিৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ কাৰণ আজিৰ অস্বাস্থ্যকৰ জীৱনশৈলী, য’ত বাহিৰৰ জাংক ফুড খোৱা, ধূমপান-মদ্যপান, কম টোপনি, মানসিক চাপ আদি কাৰক দায়ী। এনে পৰিস্থিতিত মানুহে অতি কম বয়সতে উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু ডায়েবেটিছৰ বলি হৈ পৰিছে আৰু পিছলৈ এই ৰোগবোৰে হৃদযন্ত্ৰৰ ক্ষতি কৰিছে। কিন্তু এই অধ্যয়নত স্পষ্ট হৈ পৰিছে যে নিয়মিতভাৱে কম কফি আৰু কেফেইন সেৱন কৰিলে হৃদযন্ত্ৰৰ লগত জড়িত ৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পায়।
এই গৱেষণাত গৱেষকসকলে ইউ কে বায়’বেংকৰ তথ্য ব্যৱহাৰ কৰিছে য’ত তেওঁলোকে ৪০ৰ পৰা ৭০ বছৰৰ ভিতৰৰ ৫,০০,০০০তকৈ অধিক লোকৰ ওপৰত অধ্যয়ন কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত তেওঁলোকৰ দৈনন্দিন খাদ্য আৰু স্বাস্থ্যৰ সৈতে জড়িত তথ্যও অন্তৰ্ভুক্ত। এই তথ্য অধ্যয়ন কৰাৰ পিছত দেখা গ’ল যে যিসকল লোকে দৈনিক দুই কাপ কেফেইন অৰ্থাৎ কফি সেৱন কৰিছিল তেওঁলোকৰ তুলনাত হৃদযন্ত্ৰৰ লগত জড়িত ৰোগৰ সম্ভাৱনা কম।
কফিৰ উপৰিও গ্ৰীণ টিও উপকাৰী :
কিন্তু বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে ইয়াতকৈ বেছি কফিয়ে অনিদ্ৰা অৰ্থাৎ টোপনিৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে, সেয়েহে এজন সুস্থ প্ৰাপ্তবয়স্কই দৈনিক মাত্ৰ ২০০-৩০০ মিলিগ্ৰাম কেফেইন সেৱন কৰিব লাগে। চাহৰ কথা ক’বলৈ গ’লে গাখীৰৰ সৈতে চাহৰ সলনি সেউজীয়া আৰু লখল চাহ সেৱন কৰিব লাগে, ই উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু আন বহু সমস্যাৰ পৰা সকাহ দিয়ে। লগতে দৈনিক ২ কাপ সেউজীয়া আৰু লাল চাহ খাব পাৰে। গ্ৰীণ টিয়ে আপোনাৰ কলেষ্টেৰল নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে, যাৰ ফলত ধমনী বন্ধ হোৱাৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পায় আৰু হৃদযন্ত্ৰ সুস্থ কৰি ৰাখে।