By Good Assam
কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা অধিক হোৱাৰ বাবে আপুনি হৃদযন্ত্ৰৰ লগত জড়িত গুৰুতৰ আৰু মাৰাত্মক ৰোগৰ বলি হ’ব পাৰে। উচ্চ কলেষ্টেৰলৰ আপোনাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে বিপজ্জনক বুলি প্ৰমাণিত হ’ব পৰা কিছুমান কথাৰ বিষয়ে জানিবলৈ পঢ়িব -
শৰীৰত কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি হোৱাৰ বাবে স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় বহু সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হ’য় । সময়মতে উচ্চ কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ নকৰিলে হাৰ্ট এটেক, ষ্ট্ৰোকৰ দৰে মাৰাত্মক ৰোগৰ সম্ভাৱনা বহুগুণ বৃদ্ধি পায় । কিন্তু কিছুমান লোকে জানি-বুজি বা অজানিতে এনে খাদ্য সামগ্ৰী নিজৰ খাদ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰে, যাৰ ফলত উচ্চ কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি পায় । এনে কিছুমান খাদ্য সামগ্ৰীৰ বিষয়ে জানিব লাগে কাৰণ সুস্থ স্বাস্থ্য বজাই ৰাখিবলৈ কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা কমাই ৰখাটো অতি প্ৰয়োজনীয়।
উচ্চ চৰ্বিযুক্ত দুগ্ধজাত সামগ্ৰী :
যদি আপুনি উচ্চ কলেষ্টেৰলৰ সমস্যাৰ সৈতে যুঁজি আছে, তেন্তে উচ্চ চৰ্বিযুক্ত দুগ্ধজাত সামগ্ৰীৰ পৰা আঁতৰি থাকিব লাগে। আপুনি আপোনাৰ খাদ্য পৰিকল্পনাৰ পৰা সম্পূৰ্ণ ক্ৰীমযুক্ত গাখীৰ আৰু মাখনৰ দৰে বস্তু বাদ দিব লাগে। ইয়াৰ উপৰিও ৰঙা মাংস, গাহৰিৰ মাংস, যি কোনো তেলাল মাংস আদি পশুজাতীয় সামগ্ৰীয়েও আপোনাৰ স্বাস্থ্যৰ বেয়াকৈ ক্ষতি কৰিব পাৰে। যদি আপুনি কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি হোৱাত বাধা দিব বিচাৰে তেন্তে এই খাদ্য সামগ্ৰীবোৰৰ পৰা বিদায় লওক।
মাংস খালে ঘৰুৱা সৰু কুকুৰ সপ্তাহত এদিন খাব পাৰে।
তেলীয়া খাদ্য সামগ্ৰী :
উচ্চ কলেষ্টেৰল ৰোগীক ঘিউ, কাৰ্বহাইড্ৰেট আদি বস্তু পৰিহাৰ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হয়। তেলীয়া খাদ্য সামগ্ৰী সেৱন কৰিলে স্বাস্থ্যৰ ভয়ংকৰ ভাবে ক্ষতি কৰিব । মুঠৰ ওপৰত উচ্চ কলেষ্টেৰলৰ সমস্যাৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ তেলীয়া খাদ্য সামগ্ৰীৰ পৰা আঁতৰি থকাটো বুদ্ধিমানৰ কাম। ইয়াৰ উপৰিও ঠাণ্ডা পানীয় খোৱাটোও বন্ধ কৰক কাৰণ ঠাণ্ডা পানীয়ত পোৱা উপাদানে আপোনাৰ কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।
মিঠাই বিপদজনক বুলি প্ৰমাণিত :
উচ্চ কলেষ্টেৰলৰ ক্ষেত্ৰত মিঠাই স্বাস্থ্যৰ বাবে বিষ বুলি প্ৰমাণিত । মিঠা খাদ্য সামগ্ৰী আৰু মিঠাই সেৱন কৰাটো স্বাস্থ্যৰ বাবে অতি বিপজ্জনক বুলি প্ৰমাণিত । যদি আপুনি মাৰাত্মক হৃদৰোগৰ বলি হোৱাৰ পৰা হাত সাৰিব বিচাৰে তেন্তে এই খাদ্য সামগ্ৰীসমূহ আপোনাৰ খাদ্যৰ পৰা আঁতৰাই পেলাওক।
মদ খালেও কলেষ্টোৰেল বৃদ্ধি পায়:
মদ খোৱা মানুহক দেখিছেনে ? কেনেকৈ ফুলি যায় বা শোকত হ'বলৈ আৰম্ভ কৰে।
মদত যথেষ্ট পৰিমাণে কাৰ্বহাইড্ৰেট থাকে যিহেতু চাউলৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা হয়। কাৰ্বহাইড্ৰেট বহু পৰিমাণে খাই থাকিলে শৰীৰত ইয়াক বেয়া কলেষ্টোৰেললৈ ৰূপান্তৰ কৰে। যাৰ ফলত হৃদযন্ত্ৰৰ সমস্যা বাঢ়ে। সেয়েহে মদ খোৱাৰ পৰা দূৰত থাকক।