এই ৪টা পদ্ধতিৰে প্ৰকৃত ঘিউ আৰু নকল ঘিউ চিনাক্ত কৰক।
( অপূৰ্ব দাস )
বিখ্যাত তিৰুপতী ভেংকটেশ্বৰ বালাজী মন্দিৰৰ প্ৰসাদত বিতৰণ কৰা লাড়ুত জন্তুৰ চৰ্বিৰ পৰা তৈয়াৰী নকল ঘিৰ মিশ্ৰণ পোৱা গৈছে। বিভিন্ন ধৰণৰ জন্তুৰ চৰ্বিৰ বিষয়ে আজি আপোনাক জনাম। লগতে প্ৰকৃত আৰু নকল ঘিউৰ মাজত পাৰ্থক্য নিৰ্ণয় কৰাৰ উপায়ো জানিব পাৰিব।
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ বিখ্যাত তিৰুপতি বালাজী মন্দিৰ আৰু তাত থকা লাড়ু প্ৰসাদৰ ভয়ংকৰ খবৰ নিশ্চয় শুনিছে। এই মন্দিৰত প্ৰসাদ হিচাপে ভক্তক দিয়া লাড়ুত ভুৱা ঘিউ আৰু পশুৰ চৰ্বি মিহলি হোৱাৰ খবৰৰ মাজতে বিতৰ্ক তীব্ৰতৰ হৈ পৰিছে। একে সময়তে বৃহস্পতিবাৰে চন্দ্ৰবাবু নাইডু চৰকাৰেও এক প্ৰতিবেদন প্ৰকাশ কৰে য’ত দাবী কৰিছে যে তিৰুপতি মন্দিৰত ভক্তসকলক বিতৰণৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা লাড়ুত মিহলি কৰা ঘিউত ৩টা ভিন্ন জন্তুৰ চৰ্বিৰ পদাৰ্থ পোৱা গৈছে।
প্রতিবেদন অনুসৰি এই লাড়ুবোৰ বনাবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা ঘিউত বিদেশী চর্বি মিহলাই দিছে ৷ এই মিশ্ৰিত ঘীত ম'হৰ চৰ্বি, মাছৰ তেল আৰু গাহৰিৰ চৰ্বি আদি জন্তুৰ চৰ্বিৰ মিশ্ৰিত হোৱা বুলি কৈছে।
বিদেশী চৰ্বি কি?
বিদেশী চৰ্বি হৈছে দুগ্ধজাত সামগ্ৰীত যোগ কৰা এক প্ৰকাৰৰ কৃত্ৰিম চৰ্বি। ব্যভিচাৰীসকলে ঘিউ আৰু ঘিউৰ দৰে বস্তুত বিদেশী চৰ্বি যোগ কৰে যাতে কম খৰচত অধিক পৰিমাণৰ ঘিউ প্ৰস্তুত কৰিব পৰা যায় আৰু এই ঘিউ বজাৰত বিক্ৰী কৰি বহু টকা লাভ কৰে।
ঘিউত গো-মাংসৰ তেল , গাহৰি আৰু মহৰ জন্তুৰ চৰ্বি পোৱা গৈছিল:
কিছু পৰিমাণৰ গো-মাংসৰ টেলও পোৱা গৈছিল প্ৰসাদত। আপোনালোকক কওঁ যে গৰু মাংসৰ তেল, ছাগলী, ম’হ, ভেড়াৰ দৰে জীৱ-জন্তুৰ চৰ্বিৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা হয় কৃত্ৰিম ঘিউ। এই চৰ্বি সাধাৰণতে বগা ৰঙৰ হয় বাবে ইয়াত ৰং প্ৰয়োগ কৰি ঘিউ, মাখন বা তেলৰ দৰে বস্তুৰ লগত সহজে মিহলি কৰিব পাৰি। বহিঃৰাজ্যত ইয়াক ৰুটিৰ ওপৰত লগাই খায়।
একেদৰে মাছৰ পৰা উলিওৱা চৰ্বিও লাড়ুত পোৱা গৈছে। লগতে গাহৰিৰ চৰ্বি আৰু মাছৰ তেলো পোৱা গৈছিল। কিছুমান ঔষধত মাছৰ তেল নিশ্চিতভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। কিন্তু, যিহেতু ই নিৰামিষজাতীয় সামগ্ৰী নহয়, গতিকে প্ৰসাদৰ দৰে বস্তুত ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰা উচিত নহয়।
প্ৰকৃত আৰু নকল ঘিউ কেনেকৈ চিনাক্ত কৰিব পাৰি?
আপুনি বজাৰৰ পৰা কিনা ঘিউ বিশুদ্ধ হ'য় নে নহয় পৰীক্ষা কৰিবলৈ কিছু ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব পাৰে। ঘৰতে ঘিউ পৰীক্ষা কৰি নকল ঘিউ চিনাক্তকৰণৰ কিছু পদ্ধতি আগবঢ়োৱা হ’ল-
• গোন্ধৰ দ্বাৰা
যেতিয়াই ঘিউ কিনিব তেতিয়াই তাৰ গোন্ধ লব। ডাঠ, সোণালী ৰঙৰ ঘিউ বিশুদ্ধ আৰু সুগন্ধিযুক্ত।
• কাগজৰ দ্বাৰা পৰীক্ষা
এখন বগা কাগজত ঘিউ অলপ বিস্তাৰ কৰি লগাব। কিছু সময়ৰ পিছত এই কাগজখন পৰীক্ষা কৰক। নকল ঘিউৰ ফলত কাগজত ক’লা দাগ পৰে। আনহাতে, বিশুদ্ধ ঘিউত এনে নহয়।
• ঘিউ কঠিন হোৱাৰ প্ৰক্ৰিয়া
যদি বিশুদ্ধ ঘিউ ফ্ৰীজৰ বাহিৰত থাকে তেন্তে ই কঠিন নহয়। আনহাতে, ঘিউ ফ্ৰীজত ৰাখিলে কঠিন হৈ পৰে। গতিকে আপোনাৰ পাকঘৰ বা ডাইনিং টেবুলত ৰখা ঘিউ গলি গৈছে নে নাই পৰীক্ষা কৰিব লাগে। যদি ই স্বাভাৱিক বা কোঠাৰ উষ্ণতাত কঠিন হৈ পৰে তেন্তে ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল ইয়াত কোনো ধৰণৰ মিশ্ৰণ কৰা হৈছে।
• জুইত জ্বলাই পৰীক্ষা কৰক
এখন চামুচত প্ৰায় এচামুচ ঘিউ লৈ জুইত ৰাখিব। এই ঘিউ গৰম কৰাৰ পিছত যদি জ্বলন্ত গোন্ধ ওলায়, তেন্তে সেয়া নকল হ’ব পাৰে। আনহাতে, প্ৰকৃত ঘিৰ সামান্যহে গোন্ধ থাকে বা সম্পূৰ্ণ গন্ধহীন।